Metody zaprawiania nasion

Metody zaprawiania nasion

Zaprawienia nasion to czynność, która nie tylko zabezpiecza nasiona i wyrastające z nich rośliny przed chorobami i szkodnikami. Dzięki niemu wschodzące siewki są porównywalnej jakości, dają lepszy plon i nie wymagają takiego dużego nakładu sił i pieniędzy na przeprowadzanie zabiegów ochronnych w późniejszym okresie. W jaki sposób możemy zaprawiać nasiona?

O istocie samego zaprawiania nasion pisaliśmy tutaj. Warto jednak rozwinąć ten temat i uzupełnić go o metody, jakie wykorzystuje się w celu powleczenia nasion ochronnymi substancjami. Wśród nich znajdziemy sposoby proste i tanie, jak i bardzo zaawansowane oraz drogie. W procesach tych wykorzystuje się także różnych typów zapraw.

Bejcowanie – to najprostszy i najpopularniejszy sposób zaprawiania nasion. Wykonuje się go przy użyciu preparatów suchych, zapraw płynnych lub zawiesin. Bejcowanie odbywa się w gospodarstwach rolnych bądź w firmach specjalizujących się w zaprawianiu nasion. Jet to także metodą, która z powodzeniem możemy zastosować w warunkach domowych. Odpowiednią ilość nasion oraz dobrana do niej ilość zaprawy umieszczamy w zamykanym pojemniku, np. w słoiku. Następnie silnie potrząsamy nim – robimy to tak długo, dopóki preparat nie pokryje równomiernie nasion. Warto dodać, że zaprawianie na sucho nie pozostaje wolne bez wad. Przede wszystkim wiąże się ze słabą przyczepnością zaprawy do nasion oraz z zapyleniem, które podczas takiego zaprawiania na dużą skalę, może być szkodliwe i uciążliwe.

Powlekanie – jest to sposób bardziej zaawansowany. Stosuje się w nim tzw. lepiszcze, które dodawane do odpowiedniego preparatu, zwiększa jego przyczepność do nasion. W ten sposób nierówny kształt i rozmiar nasion zostają zredukowane. Aby powlekanie było przeprowadzone prawidłowo, wymaga stosowania specjalnych technik aplikowania zaprawy.

Inkrustowanie – to najbardziej zaawansowane metoda zaprawiania nasion i jednocześnie najbardziej kosztowna. Niezbędne są tu bowiem wyspecjalizowane urządzenia oraz technologie aplikowania środka. Inkrustowanie prowadzi do zmiany kształtu nasion i nadania im kulistej formy – nasiona pokrywane są otoczką wytworzoną z zaprawy i dodatkowych substancji. Ułatwia to transport nasion, a także poprawia zdolność wysiewu. Nasiona nabierają większej wagi, a korzystanie z pestycydów odbywa się w sposób bezpieczny i precyzyjny.

bagel-macro-1

Poza tymi metodami, warto wspomnieć także o innym sposobie, który wykorzystać możemy w warunkach domowych. Jest to zaprawianie termiczne. Polega ono na moczeniu nasion w gorącej wodzie, które powinno trwać nie mniej niż 20 min. Równie dobrze sprawdzi się rozgrzany do maksymalnie 51 stopni Celsjusza piekarnik.

Innym sposobem jest skorzystanie z Efektywnych Mikroorganizmów. Odpowiedni preparat rozcieńcza się w wodzie, a następnie umieszcza w nim woreczek z nasionami. W zależności od rodzaju nasion i ich wielkości moczymy je w roztworze od 20 min do nawet 3 godzin. Należy jednak pamiętać, że tego typu zaprawianie wykonujemy tuż przed wysiewem nasion – powinny one trafić do gruntu jak najbardziej wilgotne.

Zdjęcia: foter.com

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *