Jak wybrac grill?

Jak wybrac grill?

Grille już na stałe zagościły w polskich ogrodach. O ich sukcesie decyduje z pewnością łatwość z jaką przyrządza się w nich potrawy oraz doskonały smak jaki one mają. Jak jednak dokonać wyboru właściwego urządzenia aby nie wydać niepotrzebnie pieniędzy? Poniżej mały poradnik.

Grille na samym wstępie należy podzielić na przenośne i stacjonarne. te drugie są oczywiście dużo większym wydatkiem, a przy okazji można z nich korzystać tylko na terenie znajdującym się nieopodal urządzenia. Co jednak, gdy chcemy swój grill zabrać na działkę czy nad rzekę bądź nie mamy zamiaru wydawać na niego dużych pieniędzy? Wówczas należy się zaopatrzyć w urządzenie mobilne, które można podzielić na trzy rodzaje – węglowy, elektryczny oraz gazowy.

Tego typu konstrukcje winny być wyposażone w stabilne nóżki, a najlepiej jeśli dodatkowo mają kółka co ułatwi poruszanie się z nimi po wybranym miejscu. Innym ważnym atrybutem jest półka pod paleniskiem, dzięki której można bez problemu odłożyć szczypce czy też inne gadżety wykorzystywane do grillowania.

Najpopularniejsze są oczywiście grille węglowe. Wiąże się to z ich relatywnie niska cena, a także uniwersalnością. Świetnie sprawdzają się dla osób potrzebujących urządzenia przejściowego przed wybudowaniem konstrukcji właściwej, a także tych, którzy dopiero mają się przekonać co do zalet posiłków przygotowanych na grillu. Palenisko jest zazwyczaj wykonane ze stali lub żeliwa i pokryte dodatkowo farbą odporną na wysokie temperatury – ruszt to zazwyczaj stal nierdzewna. Istnieje możliwość nabycia urządzenia ze stali żeliwnej, o bardzo dużej wytrzymałości, a także wyposażonego w popielnik. Ciekawym, atrybutem ułatwiającym cały proces przyrządzania posiłku będzie tez termometr umieszczony w pokrywie. Równie ważna jest pokrywa skracająca cały proces oraz chroniąca potrawy przed wysuszeniem, a co więcej dzięki niej grillowanie nie odbywa się na rozżarzonych węglach a nie otwartym ogniu, co jest dużo zdrowsze.

 Grill gazowy powszechnie nazywany jest „grillem dla leniwych”. na wstępie trzeba zaznaczyć, iż potrawy na nim przyrządzane mają inny smak niż te, które pochodzą z grilla węglowego. jednak ten typ urządzenia nie wymaga mozolnego rozpalania, pilnowania ognia ani czyszczenia popiołu. Do prawidłowego działania wymaga oczywiście butli napełnionej gazem. Jako, iż ich konstrukcja jest bardziej skomplikowana jest to już inna półka cenowa niż węglowe odpowiedniki. Co więcej inny jest tez ciężar – jego masywność spowodowana jest tym, iż stanowi on zazwyczaj szafkę na kółkach w której mieści się butla gazowa. Nad znajdują się rurki dopływowe oraz palenisko i ruszt.

 Ostatnią z możliwości jest grill elektryczny. Zajmuje on znacznie mniej miejsca niż gazowy odpowiednik jednak posiada pewien feler – aby z niego skorzystać należy mieć w pobliżu źródło zasilania. Oznacza to, iż urządzenie nie jest tak mobilne jak dwa pozostałe typy. Składa się zazwyczaj z nóżek, stolika oraz półki pod rusztami – prosta konstrukcja oznacza mało czyszczenia. Pamiętaj, iż do takiego urządzenia niezbędne są specjalne przedłużacze zewnętrzne zabezpieczone przed wilgocią. O wypadek nie jest trudno!

 

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *